Sayın Murat Işık’a göre ihracat danışmanlığı, “firmaların ihracat yapabilmesi için onların ihracata hazırlık aşamasından başlayarak fiili olarak ihracat yapması için gerekli süreçlerin yönetimidir.” Sayın Işık, firma analizi, rekabet analizi, hedef pazar analizi, oluşturulacak potansiyel müşteri listesi, hazır alıcı listesi, ihracat veri tabanının ihracat danışmanı tarafından hazırlanması gerektiğini vurgulamaktadır.
İhracat danışmanları, ihracat yapacak bir firmanın ihracat departmanın olmadığı ya da eksik olduğunu düşündüğü; ürünlerini ulaştırmak istediği hedef kitlenin tespiti, ilgili fuarlarda yer alması, tanıtım faaliyetlerinin düzenlenmesi, sektördeki rakiplerinin takibi gibi konularda firmalara destek sağlamakla görevlidir. Diğer firmalara dış kaynaklı bir ihracat bölümü sunan ve bu firmalara uzmanlık tecrübesini ve bilgi birikimini aktaran bir ihracat uzmanıdır.
İhracat danışmanlığı tarafından şirketler için hedef pazar oluşturularak seçilen sektörler ve müşteriler için ideal, aktif ve uzun vadeli bir yönetim stratejisi doğrultusunda, uygun pazarları ve müşterileri tespit ederek ve mevcut ihracat işlemlerinin etkin ve doğru bir şekilde yerine getirilmesi için çalışmalar yürütülmektedir.
Emtiaların satışı birçok küçük işletmeyi cezbeden maddi olarak karlı bir endüstri olsa da bu endüstri, yeni başlamış olanlar için birçok zorluğu ve riski bünyesinde barındırmaktadır.
Pek çok KOBİ, ihracat pazarına girmek için mevcut olasılıkları farkında değildir ya da doğru yetkinliğe ve şirket içi gerekli kaynaklara sahip değildir. İşte bu noktada ihracat danışmanlık hizmeti ile firmadaki eksiklikler kapatılabilir.
Yeterli kaynağa sahip olduğuna inanan firma ve işbirliği yaptığı işletmelerin ihracat pazarlarına girmesi büyük bir fırsat olabilir.
İhracat Danışmanlığının Avantajları
İhracat Danışmanlığı Süreci ;
Firmanın, rakip ürünleri hakkında genel bilgiler oluşturulur
Dağıtım kanalları tespit edilir,
Müşterinin alım gücü, pazar araştırması gerçekleştirilir.
Ürünün dünyadaki pazar hacmi, pazar hacminin ne kadar hızlı büyüdüğü, ürünün en büyük alıcısı olan ülkeler, bu ülkelerdeki rakipler detaylı olarak raporlandırılır.
Tüketici davranışları ve dağıtım kanalları hakkında temel bilgiler ayrıca sunulur.
ile irtibata geçmektedir. Bu aşamada tespit edilen firmalar ile yazılı- sözlü görüşmeler gerçekleştirilir. Ödeme, nakliye gibi konular görüşülür, soru- cevap alışverişinde bulunulur. Karşılıklı teklifler sunulur. Karşılıklı mutabakat ile satış işlemi netleşir, ödeme şekline göre işlemler başlatılır.
Neden ihracat danışmanlığı desteği alınmalıdır?
İhracat danışmanlık hizmetleri firmalara bilgi, ülke danışmanlıkları ve pazar analizleri sunmakta, ticaret fuarlarında destek sağlamakta ve hedef ülkedeki ortaklarla ve karar mercileri ile iletişim kurmaktadır.
Uluslararası pazarlarda etkin rol alabilmek, gelişmelerden haberdar olabilmek için işin uzmanlarından destek alınması gerekmektedir.
PlatinMarket® E-Ticaret Sistemi İle Hazırlanmıştır.