Bursa İş Dünyası Brezilya Pazarında

Bursa İş Dünyası 400 milyar dolarlık Brezilya Pazarını Radara Aldı

BTSO üyelerini dünyanın dört bir yanındaki pazarlarıyla buluşturmaya devam ediyor. Türkiye’nin ihracata dayalı kalkınma hedeflerinin aktörlüğünü üstlenen Bursalı firmalar, BTSO liderliğinde yaklaşık 80 kişilik heyetle Brezilya’nın sanayi kenti Sao Paulo’ya  hareket etti. Brezilya’ya Türkiye’den gerçekleştirilen en yoğun katılımlı heyetlerden biri olma niteliği taşıyan organizasyon kapsamında Bursa iş dünyası temsilcileri ile Latin Amerikalı firmalar işbirliği masasında buluştu.

Türkiye’ye örnek projelerin uygulama merkezi olan BTSO, üyelerini güçlü ve alternatif pazarlara taşımayı sürdürüyor. Bursa iş dünyası temsilcileri, Oda’nın Ekonomi Bakanlığı destekleriyle makine, raylı sistemler, uzay, havacılık ve savunma sektörlerinde hayata geçirdiği Uluslararası Rekabeti Geliştirme Projesi (Ur-Ge) ile KOSGEB destekli Küresel  Fuar Acentesi projeleri kapsamında gayri safi milli hasılası 2 milyar doları aşan Brezilya’da iş gezisi organizasyonuna katıldı. Yaklaşık 80 kişilik BTSO heyet, Güney Amerika turunun ilk durağı olan Brezilya’da Latin Amerikalı firmalarla ikili iş görüşmeleri gerçekleştirdi.

“BU PAZARDA BURSA DA VAR”

BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Şükrü Çekmişoğlu, 2018 yılının 2 aylık dilimi tamamlanmadan düzenledikleri yurt dışı iş gezisi programı sayısının 8’e ulaştığını dile getirdi. Türkiye’nin ihracatında ikinci sırada bulunan Bursa’yı daha da güçlü bir konuma taşımayı arzu ettiklerini belirten Çekmişoğlu, “Bu kapsamda Güney Amerika’ya Türkiye’nin ekonomi tarihindeki en geniş katılımlı iş seyahatlerinden birini gerçekleştiriyoruz. Yaklaşık 400 milyar dolarlık dış ticaret hacmine sahip olan bu pazarda Bursa firmalarımızın da söz sahibi olmasını hedefliyoruz. Başta makine, raylı sistemler, uzay, havacılık ve savunma sektörleri olmak üzere heyetimizde yer alan firmalarımız, Brezilya’nın Sao Paulo kentinde çok önemli iş görüşmeleri gerçekleştirdiler. Bu görüşmeler, yeni ticari bağlantıların da yolunu açacak. İnanıyorumki Bursa’mızın Brezilya ile ticareti bugünkü seviye olan 75 milyon doların çok daha üzerine çıkacak” dedi.

“BURSA EN BÜYÜK TİCARET HEYETLERİNDEN BİRİNİ GERÇEKLEŞTİRDİ”

BTSO’nun Brezilya’nın Sao Paulo kentinde gerçekleştirilen ikili iş görüşmeleri etkinliğini ziyaret eden Türkiye’nin Sao Paulo Başkonsolosu Serkan Gedik, Brezilya’nın Türkiye’ye oldukça uzak olduğunu ancak çok güçlü bir potansiyele sahip olduğunu söyledi. 200 milyonu aşkın nüfusu olan Brezilya’nın Türkiye’yle birbirini ikame eden ürünlere sahip olduğunu, bu durumun da iki ülke için yeni fırsatlar sunduğunu belirten Gedik, “Ancak son yıllarda bu ülkeye karşı ticaret açığımız bir hayli arttı. Bu nedenle ihracatın başkenti Bursa’nın yatırımcıları ve sanayicilerinin burada olması oldukça anlamlı. Makine, raylı sistemler ve uzay teknolojisi firmalarının buradaki temaslarda çok önemli fırsatlarla karşılaşacaklarını umuyorum” diye konuştu. Bursa’nın Türkiye’den Brezilya’ya gerçekleştirilen en büyük ticari heyetlerden birine imza attığına işaret eden Gedik, “Böylesine önemli bir etkinliği düzenleyen BTSO’yu kutluyorum” ifadelerini kullandı.   

“HEDEF PAZAR BREZİLYA”

BTSO’nun yurt dışı heyetinde yer alan firmalardan Beka – Mak’ın Genel Müdürü Engin Çetiner, 73 ülkeye ihracat gerçekleştirdiklerini, bu yıl da hedef pazar olarak Brezilya üzerinde yoğunlaştıklarını belirterek, “BTSO’nun bizlere sunduğu bu imkanı değerlendirmek istedik. Görüşmelerimiz oldukça verimli geçiyor. Yaklaşık 5 firma ile görüştük. Ümit ediyorum ki bu firmalardan en az biriyle ticarete başlayacağız. BTSO’ya bizlere sunmuş olduğu imkanlar için teşekkürlerimi sunuyorum” diye konuştu. 

“MÜKEMMEL BİR ORGANİZASYON”

Brezilya’da Demiryolu Endüstri Birliği’nin (ABIFER) Yönetim Kurulu Başkanı Vicente Abate de Türkiye ile birlik üyesi firmaların ilişkilerini geliştirmeyi hedeflediklerini söyledi. İkili iş görüşmelerinin kendilerine Bursa iş dünyasını daha yakından tanıma fırsatı sunduğunu belirten Abate, “Burada mükemmel bir organizasyon gerçekleştirildi. Bursalı firmaların potansiyeli hakkında da çok önemli bilgiler edindik. Yakın dönemde bu ilişkilerin iki ülke firmaları için de önemli kazanımlar sağlayacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

BTSO heyeti Güney Amerika programının ikinci ayağında da 25- 28 Şubat tarihlerinde de Arjantin firmalarıyla Buenas Aires’te bir araya gelecek. 

 

EKONOMİ BAKANLIĞI VE KOSGEB DESTEKLERİ 
BTSO’nun Ur-Ge projeleri kapsamındaki eğitim, danışmanlık, yurt dışı ikili iş görüşmeleri gibi etkinlikleri Ekonomi Bakanlığı tarafından destekleniyor. Oda’nın Küresel Fuar Acentesi Projesi kapsamında düzenlenen iş gezilerine de KOSGEB önemli destekler sağlıyor. KOSGEB, organizasyona katılan firmaların ulaşım, konaklama ve rehberlik ücretleri gibi harcamaları için yakın ülkeler için 3 bin TL, uzak ülkeler içinse 5 bin TL’ye kadar destek sunuyor. BTSO da başvuru yapan her üyeye yılda iki defa olmak üzere 1.000 TL’ye kadar destek veriyor. BTSO üyeleri, www.kfa.com.tr adresinden fuarlar hakkında detaylı bilgiler alıp, sektörlerine ilişkin organizasyonlar için başvuruda da bulunabiliyor.

18.06.2019

PlatinMarket® E-Ticaret Sistemi İle Hazırlanmıştır.